Wat is het verschil tussen een SB, S1, S1P, S2, S3,

Voordat we dieper op de nummers ingaan, willen we even de S, die ze allemaal gemeenschappelijk hebben, verklaren. Deze S verwijst naar safety en impliceert dat deze schoenen dienen te voldoen aan de norm voor Safety Shoes (= veiligheidsschoenen). De norm hiervoor is de EN-ISO (20)345. Hierin wordt o.a. beschreven dat schoenen dienen te beschikken over een beschermneus die bescherming biedt tegen mechanische beschadiging van de voorvoet. Dit houdt in dat bij een impact van 200J er geen beschadiging aan de voorvoet mag ontstaan. Binnen deze norm heb je dan nog verschillende categorie├źn, welke we hieronder kort toelichten.

SB: veiligheidsschoenen voor professioneel gebruik met beschermneus die op een impact van 200J is getest.
S1: gelijk aan SB + antistatische eigenschappen + energie absorberende hak + gesloten hiel
S1P: gelijk aan S1 + antiperforatie tussenzool
S2: gelijk aan S1 + waterafstotend en water absorberend bovenmateriaal
S3: gelijk aan S2 + antiperforatie tussenzool


Voor de veiligheidsschoenen EN-ISO (20)346 en de werkschoenen EN-ISO (20)347 is dit nagenoeg hetzelfde, met als belangrijkste wijzigende parameter de beschermneus.

Impact van 200J (Joule), wat mag ik mij daarbij voorstellen?
1 Joule is de hoeveelheid arbeid die nodig is om een gewicht van 98.1 gram een meter op te tillen. (Die energie komt weer vrij als je dat gewicht op je tenen laat vallen) 200 joule = 20 kilo

Biedt een antiperforatie zool in bijvoorbeeld kevlar evenveel bescherming als zijn metalen variant?
Absoluut! Veiligheidsschoenen die voldoen aan de EN-ISO (20)345 en EN-ISO (20)346 in S1P/P1P of S3/P3-uitvoering worden uitgevoerd met een antiperforatie-tussenzool. Of deze nu is uitgevoerd in staal, kunststof of kevlar, ze moeten voldoen aan identieke eisen.

Buiten de classificaties S/P/O-B, S/P/O-1, S/P/O-2, S/P/O-3 is er nog een optielijst aan technische specificaties. We geven de belangrijkste hieronder kort weer:

P: Ondoordringbare tussenzool (standaard vanaf S3)
A: Antistatische eigenschappen (standaard vanaf S3)
C: Geleidende eigenschappen
HI: Warmte-isolatie
CI: Koude-isolatie
E: Energie-absorberende hak (standaard vanaf S3)
WRU: Waterdichte schacht (geldt alleen voor lederen schoenen)
HRO: Hittebestendige zool (normaal gezien een nitril bezoling)